Poliklinika "Paunković"
tel. +381 19 44 31 33  |  ul. Timočke bune 4, Zaječar  |  e-mail: poliklinika.paunkovic@gmail.com
 

 

Radno vreme:
spec. ambulante
08-18h

laboratorija
08-17h

subotom
09-13h

 

KADA KOD UROLOGA?

Urologija je grana kliničke medicine koja se bavi etiologijom, patologijom i dijagnostikom oboljenja urinarnog trakta i kod muškaraca i kod žena, i reproduktivnim organima kod muškaraca.

Lekar specijalista za ovu oblast je urolog, koji je obučen da postavlja dijagnoze i leči urogenitalna oboljenja: kongenitalne anomalije, infekcije, kalkulozu, tumore, erektilnu disfunkciju a u timu sa andrologom, ginekologom, patologom, hirurgom i bračni infertilitet.

Obzirom na česte i veoma teške bolesti  urinarnog trakta kod urologa treba ići:
 • kada se u toku ispitivanja od neke druge bolesti otkrije neka kongenitalna anomalija urinarnog trakta
 • kada pacijent ima jake bolove u predelu urotrakta , a bolna stanja sama dovode pacijenta
 • kada ima jako izražene dizurične smetnje sa povišenom temperaturom
 • kada ima bezbolnu hematuriju
 • kada nakon dve godine normalnog bračnog života nemaju dece
 • kada muškarci imaju problema sa potencijom
 • muškarci iznad 50 godina, bez obzira na simptome treba jedanput godišnje da idu na urološki pregled
 • POVREDE i ne treba posebno naznačavati.
BOLNA STANJA

Kamen u bubregu, mokraćnim kanalima, bešici, uretri  je najčešći urološki problem.Kod nas  ga ima 17% stanovništva, muškarci  3 puta češće od žena.
Veličina kamena, oblik i sastav variraju. Sitni  “pesak”  do veoma krupni koralni.Oblika okrugli, trouglasti, pločasti, ravnih i neravnih ivica.Neorganski i organski.
Za razliku od bezbolnog stanja,kada nema simptoma koji bi upozorili na kalkulozu, pokretanje kamena iz bubrega izaziva jedno od najtežih bolnih stanja  koje je poznato u medicini-bubrežna kolika. Zaglavljivanje  je uzrokovano nekom anomalijom u lumenu uretera. Pokretanje manjeg kamena iz mokraćne bešike i inklaviranje u uretri uzrokuje nemogućnost mokrenja a zbog distenzije mokraćne bešike i jak bol u suprapubičnom delu.
Od faktora rizika za nastanak kamena  najvažniji su  genetska predispozicija, nedovoljni unos tečnosti, preveliki unos životinjskih belančevina, infekcije, gojaznost…

Dijagnoza se postavlja ultrazvučnim pregledom, kod bezbolne kalkuloze-slučajnim pregledom, i rengenološkim ispitivanjem. U  sedimentu urina  dominiraju Er,L ,bakterije  i masa nekih kristala.

Terapija: spazmolitika, unos dosta tečnosti i tople kupke.Kamen do veličine 5 mm se najčešće spontano eliminiše.Veći od 7 mm u 50 % slučajeva se inklaviraju,blokiraju eliminaciju urina i izazivaju jaku bol.Ako nemože da se eliminiše mora  da se hirurški odstrani. U poslednje dve decenije učinjen je veliki  napredak u hirurškom tretmanu.Danas se najčešće koriste neoperetivne metode  ESWL ( vantelesna litotripsija), URSL (uretro-renoskopska litotripsija), ređe PCNL (perkutana nefrolitoapaksija) a izuzetno otvorena metoda.

ZAPALJENJA

Često mokrenje, urgentno mokrenje i nikturija su najčešći simptomi zapaljenja urinarnog  trakta.Teže infekcije izazivaju nagon na veoma često mokrenje i kada u bešici ima samo nekoliko kapi mokraće.Ponekad je praćena i terminalnom hematurijom-akutni cistiti kod žena.
Visoke temperature sa groznicom u večernim satima ukazuju na upalu bubrega.Izražene dizurične smetnje sa pečenjem pri mokrenju javljaju se kod infekcije bešike, prostate i uretre.Visoke temperature sa bolnim otokom hemiskrotuma javljaju se kod upale testisa i pasemnika (epididima).
Anamneza, klinički prergled, ultrazvučni pregled i laboratorija su metode koje nam pomažu u brzom i egzktnom postavljanju dijagnoze.
Terapiju započeti odmah, nakon uzimanja urina za UK, visokim dozama antibiotika iz palete cefalosporina do nalaza UK sa AB.

EREKTILNA DISFUNKCIJA

To je multidisciplinarni problem u medicini, gde posebno mesto u dijagnostici i
lečenju ima i urolog.Erektilna disfunkcija  (ED), impotencija je nesposobnost dobijanja i zadržavanja erekcije koja je dovoljno čvrsta i duga za seks.Može biti organskog porekla:  bolesti srca, hipertenzija, dijabetes, gojaznost, Parkinsonova bolest, multipla skleroza, nizak nivo testosterona, Peronijeva bolest, alkoholizam i drugi oblici zavisnosti (droga), radikalna prostatektomija kod Ca prostate sa oštećenjem nernog spleta, operacije i povrede kičmene moždine.

Psihogeni
: mozak ima ključnu ulogu  u pokretanju niza fizičkih događaja koji uzrokuju erekciju.Uzroci mogu biti-depresija, anksioznost, stress, umor i strah od impotencije koji vodi pravo u impotenciju.

Simptomi mogu biti: 
 • problem sa dobijanjem erekcije
 • problem sa održavanjem erekcije
 • smanjena seksualna želja.
Komplikacije koje proizilaze iz ove bolesti mogu biti:  nezadovoljavajući  seksualni život, stress, nisko samopouzdanje, bračni problem, nemogućnost da partnerka zatrudni.

Dijagnoza  se postavlja  dobrom anamnezom, jer pacijent dolazi sa polimorfnim tegobama daleko od osnovne bolesti, te iskusni lekar sa dosta takta u razgovoru može da dođe do prave istine.
Dopler ehosongrafija penisa  otkriva vaskularnu anomaliju.

Terapija:

Oralni lekovi tipa Viagre, u strogo određenim slučajevima.
Intrakavernozna aplikacija prostaglandina (aloprostadila).
Terapija testosteronom,kod pacijenata sa niskim nivoom ovog hormona.
Hirurški zahvati:  korekcija anomalija krvnih sudova,pumpe za penis, implantanti.

                                                                                                    ****


Svako ko ima problema sa mokrenjem: otežano mokrenje, često mokrenje, pečenje pri mokrenju  treba da se obrati svom izabranaom lekaru koji će ga uputiti urologu.
Izuzetno je važno uraditi ultrazvučni pregled prostate, uzeti krv za određivanje PSA  (prostatic spesific antigen ) i digito-rektalni pregled prostate. Ova tri *KORAKA* su najvažnija za preciznu dijagnozu oboljenja prostate. Ima dosta primera da se uradi samo ultrazvučni pregled prostate-nalaz normalan, a da pacijent posle tri godine dođe sa metastazama Ca prostate.
Ca prostate je najčešći kancer kod muškaraca. Češće se javlja u 6. deceniji.
Često mokrenje, otežano mokrenje i pečenje pri mokrenju su simptomi koji pacijenta treba da odvedu urologu,  a urolog  mora da  nakon ispitivanja postavi tačnu dijagnozu. Standardno je uzeti dobru anamnezu. U laboratorijskoj obradi  najvažnije je uraditi  PSA  (prostatic specific antigen). Ako je vrednost povišena uraditi i frakcije-slobodni (free) i vezani (total) a potom izračunati odnos slobodnog i vezanog   (f/t). Dopler ehosonografija, kao neinvazivna metoda, ima svoje mesto u dijagnostici, posebno kada se  radi biosija. I na kraju zlatni standard urološkog pregleda-digito rektalni pregled ( RT ).
Copyright © 2008, Poliklinika "Paunković", all rights reserved