Poliklinika "Paunković"
tel. +381 19 44 31 33  |  ul. Timočke bune 4, Zaječar  |  e-mail: poliklinika.paunkovic@gmail.com
 

 

Radno vreme:
spec. ambulante
08-18h

laboratorija
08-17h

subotom
09-13h

 

HIPOTIREOZA

Šta je to?
To je bolest koja nastaje usled nedovoljnog rada štitaste žlezde. Ona može da se ispolji od rodjenja ili da se javi u toku života.

Zašto?
Kod novorodjenčeta može da se ne razvije žlezda ili da se javi usled poremećenog stvaranje tireoidnih hormona – urodjena hipotireoza.
Kod odraslih – stečena hipotireoza, obično je izazvana antitelima (imunološka bolest).

Danas se mnogo javlja i kao posledica lečenja drugih oboljenja štitjače: usled primene radioaktivnog joda ili je uklonjanja od strane hirurga, operacije. Neki lekovi takodje izazivaju hipotireozu, na pr lek za srčanu aritmiju, amiodaron

Kako se ispoljava?
Koji su joj znaci i simptomi
Tipični simptomi i znaci su zamor, malaksalost, gruba, suva i hladna koža, i posebno otoci lica – miksedem. Puls je usporen. Često je povišen holesterol u krvi. Treba naglasiti da pored izraženih znakova bolesti mogu da postoje i vrlo blage forme – subkliničke.

Kako se potvrdjuje dijagnoza?
Najvažnije je otkriti smanjen hormon štitne žezde u krvi, tiroksin. Nasuprot njemu je povišen hipofizni hormon, TSH. Pored hormona mogu da se odredjuju i antitela na tireoidne sastojke (autoantitela) kod imunolških formi.

Kako se leči?
Nažalost, ova je bolest neizlečiva i doživotna. Na sreću, postoji »lek« koji se daje da se nadoknadi hormon koji nedostaje, tiroksin. Danas se ovaj lek proizvodi sintetski (umesto nekada ekstrahovanog prirodnog tiroksina, iz ovčijih ili govedjih štitnjača). On se u apotekama nalazi pod imenima Tivoral, Letrox, Euthyrox. Važno je da bude tačno naznačena doza leka, jer je različita u pakovanjima.

Posebno je važno!
Lek (hormon tiroksin) je neophodan za razvoj i funkciju svih organa. On utiče na razvoj i porast mozga deteta u utrobi majke, zato ne sme da se prekida. Kod odraslih takodje mora da se uzima. Posebno ne sme da se prekida ako bolesnica sa hipotireozom zatrudni. Uobičajeno je da se »trudnicama ne daju lekovi«. Ovo ne važi za tiroksin. On je neškodljiv jer nije lek (on je sastojak organizma), i neophodan, kako za majku i posebno za dete u utrobi, je ga štitnjača deteta tek počenje da stvara u trećem mesecu trudnoće.

Copyright © 2008, Poliklinika "Paunković", all rights reserved