Poliklinika "Paunković"
tel. +381 19 44 31 33  |  ul. Timočke bune 4, Zaječar  |  e-mail: poliklinika.paunkovic@gmail.com
 

 

Radno vreme:
spec. ambulante
08-18h

laboratorija
08-17h

subotom
09-13h

 

GLOBUS HYSTERICUS

Kako bismo nazvali ovaj simptom na narodnom jeziku?
Knedla u grlu,  Zalogaj u guši i sl.

Kod specijaliste za bolesti štitaste žlezde često dolaze pacijenti koji se žale da ne mogu da gutaju, da im "nešto stoji u grlu", da osećaju "zalogaj", "knedlu", lopticu, i da ne može da prođe.
Ova tegoba se  ne javlja kada pacijent jede ili pije, tj kada stvarno guta (vodu, hranu) već samo kada "guta na suvo", tj samo pljuvačku.

Pacijent koji doživi ovaj neprijatan (mada sasvim bezopasan) doživljaj, obično pokazuje i neke druge simptome: kašljucanje, treptanje, i slične znake "nervoze".

 

KOJI JE MEHANIZAM NASTANKA I UZROK?
Nije sasvim jasno šta se desi da čovek počne da oseća da nešto stoji u grlu? Da li se završni deo ždrela ili početal jednjaka stegnu (spazam?) pod komandom vegetativnog nervnog sistema? Da li se samo formira osećaj u mozgu bez ikakve promene u organima za gutanje (u guši)?

Stari lekari su ga nazvali "Globus hystericus", sledeći Frojdova zapažanja o tegobama koje nemaju organski uzrok a muče pacijente (pretežno ženskog pola). On je to stanje nazvao "histerija", želeći na taj način da objasni da je tegoba posledica "nezadovoljene žene", tj njihove nezadovoljene materice ("hystera", na grčkom). Naravno i Frojd ovo nije koristio u bukvalnom smislu, histerija je ostala samo figurativno vezana za ženske organe odnosno za ženski pol. Mi danas ovakve simptome svrstavamo u neorganske, psihogene, neurotičke, a narod jednostavno kaže "na nervnoj bazi", s tim, što neko takve simptome ne shvata ozbiljno, a drugi se jako zabrine.

 

DA LI "ZALOGAJ U GRLU" IMA VEZE SA ŠTITNOM ŽLEZDOM?
Naravno nema. To nije bolest, to je samo osećaj da nešto stoji. Naravno, po nekad se desi da i pacijent koji boluje od neke tireoidne bolesti počne da oseća "knedlu", kao što ima pravo da dobije i bilo koju drugu bolest. S druge strane, bolesnici sa vrlo velikim uvećanje štitnjače (struma) nemaju takav osećaj. Čak ni oni koji zaista imaju smetnje pri gutanju usled pritiska strume na vratne organe. Njima će biti teško da gutaju hranu, a ne da osećaju "zalogaj".

 

KAKO SE OVAJ SIMPTOM LEČI?
Kao i svi psihogeni (neurovegetativni) poremećaji, zahtevaju pažljiv pristup lekara ili psihologa. Pacijentu objasnimo da se radi samo o osećaju a da ništa stvarno nije zaglavljeno u grlu. Da bi to on prihvatio uradićemo:

  • pažljiv pregled organa vrata (ždrelo, štitasta žlezda)
  • ultrazvučni pregled vratne regije, posebno lepo se vidi "prolaz" kroz ždrelo
  • ako je neohodno da se otkloni sumnja na stvarno organski poremećaj, uradimo i rentgenski pregled jednjaka sa barijumskom pastom

Pošto smo dokazali da "ništa nema u grlu" uputimo mu nekoliko saveta:

  • da ne guta pljuvaku "na suvo". Ovaj simptom zaista i nastaje kada poče da se guta, tj kada se trudi da proguta "zalogaj" koji se oseća
  • ako ga baš tera da to čini, da nečim ovlaži grlo, tj da poveća lučenje pljuvačke: pepermint, žvakaća guma, C vitamin.
  • Najbolje deluje ako pacijenta uverimo: simptom će proći za par minuta, sati ili par dana.  Jednom pacijentu sam obećao da će se "knedla" izgubiti "kada stigne do rampe" (nekada je postojala rampa na železničkom prelazu kod Doma zdravlja). Pacijent mi je kroz para dana napisao da je zaista bilo kako sam obećao: čim je prešao prugu progutao je knedlu!

 

ŠTA LEKAR NE TREBA DA ČINI?
Ne sme da bude neodlučan.
Tako samo potvrđuje pacijentu, odnosno njegovoj svesti (mozgu) da tu nešto ipak ima. Začuđujuće je koliko lekara nije uopšte čulo za "Globus". Njima preporučujem da pročitaju "stare knjige" iz kojih su učili na studijama neurologiju i psihijatriju, a ako su mlađi da simptom ("ključnu reč") potraže na Internetu (i ja deo ovog članka pišem sa "Google-a").

Ne treba da prepisuje psihofarmake (sedative, antidepresive itd)
Ne postoji specifičan lek koji otklanja ovaj simptom, kao ni kod drugih neurotičkih manifestacija (pominju se neki navodno specifični biljni preparati). Logika da kod bolesti "na nervnoj bazi" pomažu "lekovi za smirenje" naravno da nije tačna. Pacijent će početi da sumnja da dijagnoza nije tačna, jer lek ne deluje.

 

NAJZAD MOJE LIČNO ISKUSTVO
Imao sam i lečio (izlečio) više stotina pacijenata sa pomenutim simptomom u svojoj praksi dugoj preko 40 godina. U postupku uveravanja pacijenta da mu "ništa ne stoji u grlu" delovali su naravno i rezultati ispitivanja štitaste žlezde, vrata i jednjaka, koji su bili negativni, ali najviše činjenica ŠTO SAM I JA IMAO "KNEDLU U GRLU". Kada sam bio na IV godini medicinskih studija počeo sam da je osećam, bezuspešno gutam, da me povremeno hvata prava panika pri tome, sve dok nisam pročitao u udžbeniku psihijatrije sve o tome. Posle toga je ODMAH PROŠLO. Proći će i kod Vas.

Copyright © 2008, Poliklinika "Paunković", all rights reserved