Poliklinika "Paunković"
tel. +381 19 44 31 33  |  ul. Timočke bune 4, Zaječar  |  e-mail: poliklinika.paunkovic@gmail.com
 

 

Radno vreme:
spec. ambulante
08-18h

laboratorija
08-17h

subotom
09-13h

 

ŠTA TREBA ZNATI ZA POJEDINA RAZDOBLJA U ŽIVOTU ŽENA

.

Početak seksualne zrelosti (prva menstruacija - kada počinje, koliko traje, na koje vreme se javlja)

Prva menstruacija - obično se javlja između desete i četrnaeste godine. Vreme nastanka je individualno a zavisi od mnogo faktora (pravilan psihofizički razvoj, pojava pojedinih bolesnih stanja u tom uzrastu, a što je najvažnije, neophodan je pravilan balans hormona hipofize i seksualnih hormona. Prva menstruacija počinje spontano, oskudno krvarenje, nekada i samo kratkotrajno krvarenje, bez posebnih simptoma (nelagodnost u donjem delu trbuha, tištanje, napetost) retko kada ciklus je uredan, zna da izostane i nekoliko meseci. To su tzv. anovulatorni ciklusi. Ne treba paničiti. Obično se spontano reguliše bez terapije.

Uredan ciklus se javlja na 26 ili 30 dana. Menstrualno krvarenje ispod 22 ili iznad 35 dana je neuredno.

Generativni period žene (kada počinje, koliko traje, šta je bitno za taj period, čega se žene plaše, kako razrešiti nedoumice i šta treba znati)

Sa pojavom urednog menstrualnog ciklusa (na dvadeset peti dan, ne kraće, ili na trideset drugi dan, ne duže) žena je sposobna za zatrudnjivanje. Retko se dešava da žena ima ciklus svakih dvadeset osam dana. To je idealno.

Ovulacija, odnosno izbacivanje zrele jajne ćelije u slobodnu trbušnu duplju kod tih žena je četrnaestog dana od početka menstruacije, plus-minus jedan do dva dana. To je idealno vreme za zatrudnjivanje. Šta je sa ženama koje , primera radi, imaju ciklus na 25 dana. Ovulacija je kod njih dvadeset pet minus četrnaest, jedanaestog dana u ciklusu. Računa se od prvog dana menstruacije, što znači ako žena ima odnose od osmog do dvanaestog dana, može da zatrudni (život spermatozoida je 3 do 4 dana a život jajne ćelije je jedan dan). Žena koja je imala takav ciklus a menstruacija je kod nje trajala šest do sedam dana, i imala odnos posle toga, ostala je trudna.

Šta se dešava kada dođe do poremećaja u ciklusu (neurednost menstrualnog ciklusa - pojačan vaginalni sekret - bolna stanja u donjem delu trbuha) Pojačan vaginalni sekret: vagina kao porođajni put je fiziološki zaštićena od patogenih agenasa (bakterija, gljivica, protozoa, virusnih infekcija). Svojim imunitetom i određenom PH vrednošću kao i prisustvo laktobacila koji su normalni stanovnici vagine. Kada iz puno razloga imunitet oslabi i PH se poremeti, a to se dešava naročito u vreme menstrualnog krvarenja, dolazi do pojave pojačanog vaginalnog sekreta. On može da nastane spontano a najčešće nastaje odnosno se prenosi polnim putem.

Šta je pravilno uraditi?

Odrediti grupe vaginalnog sekreta

  • sekret izazvan bakterijama je treća grupa. Tu spadaju i takozvane bakterijske vaginoze
  • sekret izazvan gonokokom spada u četvrtu grupu, to je gonoreja ili triper
  • sekret izazvan trihomonasom predstavlja petu grupu sekreta
  • sekret izazvan gljivicama (monilija i dr.) predstavlja šestu grupu

Sekret može biti pojačan i zbog prisustva drugih uzročnika kao što su: hlamidija, mikoplazma, ureoplazma Svaka grupa vaginalnog sekreta se leči određenom specifičnom terapijom a to ordinira ginekolog. Posebno mesto u patologiji zauzimaju virusne infekcije a koje se uglavnom prenose polnim putem i koje se savremenim metodama određuju. Veoma važno je napomenuti prisustvo humana papiloma virusa HPV koji su preteča nastanka malignih oboljenja grlića materice. Ove infekcije nastaju polnim putem-polno prenosive bolesti.

Predklimaks, premenopaza (šta se podrazumeva pod tim pojmom, kada počinje, koliko traje, kako se manifestuje, šta žene treba da znaju u tom periodu, kako prevenirati brojna patološka stanja, i kako ih prepoznati)

Klimaks, menopauza (kada počinje, šta je važno za taj period, o čemu žene razmišljaju, čega se plaše, kako postupiti, kada se iznenada pojavi pojačan vaginalni sekret, kontaktno krvarenje i povremeno pojavi oskudno ili pojačano krvarenje, pojava tištećeg bola u donjem delu trbuha koji traje ili se pojačava)

VAŽNO: Šta treba znati o očuvanju ginekološkog zdravlja žena

  • svaki ginekološki poremećaj kada se javi ne treba odugovlačiti sa dolaskom kod ginekologa
  • veoma je važna redovna kontrola kod ginekologa (2 puta godišnje)
  • veoma je važno da se jednom godišnje uradi Papa Nikolau (PA) test i eventualna kolposkopija
  • ginekološki pregled kao i PA test i kolposkopija su prevencija kod ranog otkrivanja promena na grliću materice u smislu maligniteta, jer blagovremeno otkrivanje maligniteta u ranom stadijumu garantuje ženama izlečenje.

“Zabranjeno” je da žene umru od raka grlića materice svojom nesmotrenošću, kada je sve to rešivo redovnim ginekološkim pregledom.

Copyright © 2008, Poliklinika "Paunković", all rights reserved