Poliklinika "Paunković"
tel. +381 19 44 31 33  |  ul. Timočke bune 4, Zaječar  |  e-mail: poliklinika.paunkovic@gmail.com
 

 

Radno vreme:
spec. ambulante
08-18h

laboratorija
08-17h

subotom
09-13h

 

TIREOIDITIS

Šta je to?
Tireoiditis znači zapaljenje štitne žlezde. Najčešće može da se javi kao kratkotrajni (subakutni), ili dugotrajni (hronični).

Subakutni
Uglavnom se javlja kao bolni (po nekad se naziva po lekaru koji ga je prvi opisao, De Quervaine). Izazivaju ga virusi, ne uvek isti. Bolesnik ima «opšte simptome» slične gripoznom stanju i najčešće bol u predelu štitaste žlezde. Povišena je temperatura. Od laboratorijskih nalaza vrlo je urzana sedimentacija eritrocita (SE). Pošto se u toku zapaljenja dešava delimičan raspad tkiva žlezde, hormoni izadju u krv i izazivaju prolazne simptome povećanog rada: lupanje srca, nervozu, zamaranje.
Pošto ovo oboljenje nije često, prodje dosta vremena dok lekar ne pomisli na njega. Često se zbog visoke SE misli na neka opasnija stanja.
Bolest se uvek izleči i ne ostavlja posledice. Ako se želi brže lečenje daju se preparati «kortikosteroida» (pronison i sl), često prodje i samo sa aspirinom. Nekada traje po nekoliko nedelja.

Redje se ovo zapaljenje javlja kao bezbolni tireoiditis. Tada su simptomi slični blagom obliku hipertireoze (pojačana funkcija štitne žlezde). Prolazi spontano.

Hronični
Traje dugo, javlja se neprimetno, ne boli, ali je štitasta žlezda manje ili više povećana. Uzrok su «autoimuni procesi», ćelije i antitela koje napadaju štitnjaču. U toku bolesti dolazi do smanjenog rada – hipotireoza.
Bolest se potvrdjuje odredjivanjem hormona (snižen tiroksin, povišen TSH) i antitela (TgAb, TPOAb), ultrazvučnim, izotopskim i citološkim ispitivanjem.

Leči se samo smanjena funkcija – nadoknadjuju se tireoidni hormoni.
Copyright © 2008, Poliklinika "Paunković", all rights reserved